Kunst Cultuur Route KWC

Op 12 april 2010 vond de eerste (pilot) Kunst & Cultuur Route plaats voor de Basis en Kaderbrugklassen van het KWC in Culemborg. Doel van de Kunst & Cultuur Route is de brugklasleerlingen kennis te laten maken de lokaal in Culemborg aanwezige culturele voorzieningen/disciplines en met kunstenaars/cultuurprofessionals. LiJo-Art verzorgt de workshops ‘Ontdek de kunstenaar in jezelf’. De leerlingen maken kennis met abstract schilderen in gemengde technieken op doekjes van 30×30 cm. De resultaten van alle workshops worden na afloop op het KWC tentoongesteld. De K&C Route wordt zeer goed gewaardeerd, zeker ook door de leerlingen en is inmiddels een vast onderdeel op het KWC geworden. Het 1e lustrum van de Kunst & Cultuurroute is inmiddels dan ook gevierd.

Kunst Cultuur Route KWC


 
 
 

Young Curators Project

In december 2012 is LiJo-Art, in samenwerking met EDU-Art gestart met het pilotproject: Young Curators Project (YCP). Doel van dit pilotproject was (en is) jongeren levensechter cultuuronderwijs te bieden, door het uitvoeren van een opdracht buiten de school. Kunst en Cultuur krijgt voor de jongeren aldus meer betekenis.
De eerste YCP expositie had als titel ‘Contrast’ en werd in mei 2013 uitgevoerd.
11 enthousiaste leerlingen bovenbouw VWO van het Koningin Wilhelmina College in Culemborg hebben deze expositie met 2- en 3-dimensionale kunstwerken bij LiJo-Art georganiseerd. In het YCP bedenken en organiseren de leerlingen alles zoveel mogelijk zelf. Ze kiezen een thema, selecteren kunstenaars en kunstwerken, ontwerpen de expositieflyer, doen de PR zoals het schrijven van persberichten, verzorgen de opening en bedenken een educatief programma t.b.v. bezoekers rondom deze expositie. Ook worden (basis)scholen uit de regio uitgenodigd de expositie te bezoeken. Indien mogelijk gaan de leerlingen op atelierbezoek bij enkele deelnemende kunstenaars. Dit alles gebeurd uiteraard onder begeleiding van de galeriehouder en de school. Het was een spannend proces maar met resultaat, de eerste expositie was een groot succes en werd door alle betrokkenen maar ook de bezoekers en docenten, hoog gewaardeerd.

Deelnemende kunstenaars

 • Ageeth Leemkuil, materieschilderijen
 • Angele Etoundi Essamba, fotografie
 • Ad Arma, schilderijen
 • Paul Ruks, macrofotografie
 • Joan Tesser, keramiek
 • Sjef Voets, beelden

Young Curators Project


 
 
 

‘Contrast’

werd georganiseerd door het Young Curators: Amber Markus, Pascalle van Hemert, Daphne Dekker, Karlijn Klok, Julia Smit, Nadja van Drie, Judith Feenstra, Sjef Janssens, Shannon Blonk, Marijn Bennema en Merel Bos.

Contrast


 
 
 

YCP Expositie ‘Rood’

Na afloop van de pilot kreeg het Young Curators Project in het schooljaar 2013-2014 een vervolg in het KWC keuze-uur. September 2013 startte nieuwe groep van 12 Young Curators uit de bovenbouw VWO en Havo van het KWC. Mede door de ervaringen uit de pilotversie was de tweede YCP expositie ‘ROOD’ een zo mogelijk nog groter succes! ‘ROOD’ was te zien van 16 januari t/m 15 februari 2014.

Deelnemende kunstenaars

 • Annita Smit, vouwkunst
 • Sonja de Jongh, Chinese schilderkunst
 • Otto Oelen, schilderijen
 • Marleen Grommers, fotografie
 • Wilma Vermey, beelden
 • David Belien, geblazen glas

‘Rood’ werd georganiseerd door: Ellen Boerma, Charlotte van Breda, Nina Buisman, Sophie Deelen, Roxanne van Doorn, Li Ye Eefting, Rivka Eikelboom, Mor Grommers, Eveline van Houwelingen, Kayleigh Jansen, Sietske Staatsen en Anne van Vianen.

YCP Expositie Rood


 
 
 

YCP Expositie ‘DNA, Talent zit in je bloed’

Ook dit schooljaar is er weer een Young Curators Project uitgevoerd. Een nieuwe groep leerlingen uit 3 HAVO/VWO van het KWC maakten hun eigen expositie bij LiJo-Art. Dit keer werden kunstwerken uit de tekenlessen (3e jaars) geëxposeerd. In totaal was werk van zo’n 50 leerlingen te zien. De expositie DNA – Talent zit in je bloed, werd 28 november geopend en was te zien t/m zaterdag 13 december 2014.

DNA, Talent zit in je bloed’ werd georganiseerd door: Rosa Wijnen, Tirza Waroux, Marjolein van Hattem, Naomi Otten, Tessa Vink, Liv de Jonge, Tein van Riel, Merbel Slothouwer, Ole Laeven, Sjoerd van Dijk, Timo den Ouden.

JCP Expositie DNA